flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Механізми оскарження постанов ВЛК

30 квітня 2024, 13:31

     Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров'я. Постанови, ухвалені військово-лікарськими комісіями (ВЛК), є визначальними для встановлення придатності до військової служби, причинного зв'язку захворювань, травм чи каліцтв, а також необхідності застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги. Проте, як і в будь-якій сфері людської діяльності, можливі помилки чи неточності під час проведення медичного огляду або прийняття рішення ВЛК. Саме тому законодавством передбачено механізми оскарження постанов ВЛК як у досудовому, так і в судовому порядку, що є важливою гарантією захисту прав громадян. Військово-лікарська експертиза: правові засади діяльності

    Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402, військово-лікарська експертиза проводиться з метою визначення придатності за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, встановлення причинного зв'язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та необхідності й умов застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.           

    Для проведення військово-лікарської експертизи створюються штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) військово-лікарські комісії (ВЛК), які приймають відповідні постанови. Постанови ВЛК є обов'язковими до виконання. Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України та здійснює керівництво ВЛК регіонів.

   За посиланням:https://jurliga.ligazakon.net/news/227344_mekhanzmi-oskarzhennya-postanov-vlk