flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи є належним врученням судового рішення його направлення на особистий email – Велика Палата Верховного Суду відступила від позиції КГС ВС

29 квітня 2024, 15:23

     Як зазначила ВП ВС, надіслання особі, яка не має офіційної електронної адреси та не зареєстрована у підсистемі «Електронний суд» рішення суду на електронну адресу, яку особа зазначила у позовній заяві не є належним врученням судового рішення у розумінні статті 272 ЦПК. Велика Палата Верховного Суду відступила від позиції Касаційного господарського суду, який зазначав, що суди можуть надсилати рішення на власний email учасника справи, якщо той вказав його в заяві, і виходячи з «презумпції обізнаності», це є належним повідомленням.

    Як наголосила Велика Палата Верховного Суду у постанові від 10 квітня 2024 року по справі 454/1883/22, бажання учасника справи – фізичної особи зазначити у скарзі чи заяві свою особисту електронну адресу – email, свідчить лише про бажання особи отримувати кореспонденцію від суду додатковим засобом зв`язку, та не звільняє суд обов`язку виконувати вимоги закону, зокрема щодо надіслання рішення суду у порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК.

    Аналіз приписів ЦПК, якими встановлено порядок направлення копій судового рішення особі, яка не має офіційної електронної адреси, свідчить про обов`язок суду направлення копії судового рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення, днем вручення якого є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення. Надсилання відповідних процесуальних документів на електронну адресу сторони у справі, вказану в документах, що подавались до суду, не заборонена, та може здійснюватися як додаткова, однак такі дії не можуть замінити належне надсилання учаснику судового рішення відповідно до статті 272 ЦПК.

   За посиланням:https://sud.ua/uk/news/publication/299238-yavlyaetsya-li-nadlezhaschim-vrucheniem-sudebnogo-resheniya-ego-otpravka-na-lichnyy-email-bolshaya-palata-verkhovnogo-suda-otstupila-ot-pozitsii-kkhs-vs