flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості соціального захисту громадян України, які проживають за кордоном – позиція Верховного Суду

29 квітня 2024, 15:21

     Верховний Суд роз’яснив особливості соціального захисту деяких громадян України, які перебувають за її межами. До Верховного Суду надійшла касаційна скарга фізичної особи на постанову суду апеляційної інстанції в справі за позовом цієї особи до ПФУ про визнання протиправною бездіяльності щодо ненарахування пенсії у розмірі не нижче мінімального та зобов’язання здійснити таке нарахування та виплату пенсії за відповідний період.     

    У цій справі суд першої інстанції частково задовольнив позов, зокрема, визнав протиправними дії ПФУ щодо нарахування позивачу пенсії за віком у розмірі меншому за мінімальний та зобов`язав відповідача здійснити перерахунок та виплату пенсії за віком не нижче мінімальної пенсії та з урахуванням проведених раніше виплат.

   Водночас, апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції в частині визнання протиправними дій ПФУ щодо нарахування позивачу пенсії за віком у розмірі меншому за мінімальний та зобов`язання відповідача здійснити перерахунок та виплату пенсії за віком позивачу не нижче мінімальної пенсії та з урахуванням проведених раніше виплат з ухваленням у цій частині нового рішення, яким відмовлено у задоволенні позову.

   За посиланням:https://sud.ua/uk/news/publication/298993-osobennosti-sotsialnoy-zaschity-grazhdan-ukrainy-prozhivayuschikh-za-granitsey-pozitsiya-verkhovnogo-suda