flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Акт приймання-передачі не є належним документом для державної реєстрації права власності на новозбудований об’єкт нерухомого майна, — суд

23 квітня 2024, 11:42

     Суд просили визнати незаконним та скасувати рішення державного реєстратора щодо визнання права власності на нежитлову будівлю. На Рівненщині суд, розглядаючи справу, дійшов висновку про те, що відповідач незаконно зареєстрував право приватної власності на допоміжне до готелю приміщення генераторної. Доводи відповідача про відсутність державної реєстрації за позивачем права власності на спірне приміщення не спростовують належність позивачеві цього майна на праві приватної власності, оскільки державна реєстрація не є способом набуття права власності. Про це повідомляє Рівненський апеляційний суд. 
     Апеляційний суд переглянув апеляційну скаргу, подану позивачем на рішення місцевого суду, яким відмовлено у задоволенні позову про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора, визнання права власності на нежитлову будівлю. Таке рішення суд першої інстанції мотивував відсутністю порушеного права позивача, яке підлягає захисту в судовому порядку, що є самостійною підставою для відмови у позові.
Апелянт, не погоджуючись із такою позицією суду попередньої інстанції, просив скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове — про задоволення позову.Апеляційний суд прийшов до висновку про часткове задоволення апеляційної скарги позивача з наступних підстав.
Із матеріалів справи відомо, що в 2017 році будівлю готелю-бару в Рівненському районі було передано позивачеві в рахунок погашення боргу. У наступному році новий власник отримав Свідоцтво про набуття права власності на майно боржника, реалізація якого не відбулася, та зареєстрував право власності на будівлю готелю-бару.

   За посиланням:https://sud.ua/uk/news/sudebnaya-praktika/298840-akt-priema-peredachi-ne-yavlyaetsya-nadlezhaschim-dokumentom-dlya-gosudarstvennoy-registratsii-prava-sobstvennosti-na-novyy-obekt-nedvizhimogo-imuschestva-sud