flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАС ВС висловився щодо адмінправопорушень, за вчинення яких військовослужбовця може бути позбавлено додаткової винагороди

22 квітня 2024, 14:02

     Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду висловився щодо адміністративних правопорушень, за вчинення яких військовослужбовця може бути позбавлено щомісячної додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану. Про цей йдеться в постанові КАС ВС від 20 березня 2024 року у справі № 560/7178/22, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд. У рамках спірних правовідносин у справі КАС ВС мав дати відповідь на питання: чи можна військовослужбовцю не виплатити додаткову винагороду у зв'язку з вчиненням адміністративного правопорушення - домашнього насильства, відповідальність за яке встановлено ст. 173-2 КУпАП.

    Верховний Суд зазначив, що питання невиплати військовослужбовцю додаткової винагороди у зв'язку з вчиненням адміністративного правопорушення урядова постанова від 28.02.2022 року № 168 не врегульовує.

    Отже, п. 10 рішення Міністра оборони від 25 березня 2022 року № 248/1298, яким передбачено умову невключення до наказів про виплату додаткової винагороди військовослужбовців у разі вчинення інших дій (бездіяльності), які мають ознаки адміністративного або кримінального правопорушення, слід пов'язувати з проходженням військової служби.

   Таким чином, військовослужбовця може бути позбавлено додаткової винагороди у разі вчинення ним адміністративного правопорушення, пов'язаного із проходженням військової служби, а не за адміністративне правопорушення, відповідальність за яке встановлено ст. 173-2 КУпАП (тобто на загальних підставах).

   За посиланням:https://jurliga.ligazakon.net/news/227158_kas-vs-vislovivsya-shchodo-admnpravoporushen-za-vchinennya-yakikh-vyskovosluzhbovtsya-mozhe-buti-pozbavleno-dodatkovo-vinagorodi