flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення присяжним, в яких закінчились повноваження у 2023 році про подачу декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

26 лютого 2024, 15:08

      Згідно чинного законодавства, присяжні під час виконання своїх обов’язків у суді (тобто під час залучення їх до розгляду конкретної справи), становляться суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» (далі Закон).
Це означає, що на присяжних розповсюджується обов’язок подати електронну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування у порядок і в строки, визначені Розділом 7 (ст. 45-52) вказаного Закону.
     Згідно ч. 4 ст. 64 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» список присяжних затверджується на три роки і переглядається в разі необхідності для заміни осіб, які вибули зі списку, за поданням територіального управління Державної судової адміністрації України. Рішенням VІІ демократичного скликання (тридцять першої сесії) Тлумацької районної ради Івано-Франківської області від 27.08.2020 року № 494-31/20 затверджено список присяжних Тлумацького районного суду Івано-Франківської області, до складу якого входили:
1. Нагірна Олександра Тарасівна.
2. Базавляк Іван Михайлович.
3. Демедюк Михайло Михайлович.
4. Мікус Ольга Романівна.
5. Доронюк Мирослава Миколаївна.
6. Семенів Василь Васильович.
7. Дранчук Василь Юрійович.
8. Соболь Василь Васильович.
9. Головатий Ярослав Степанович.
10. Дивнич Олег Степанович.
     Вказане рішення втратило свою чинність 26.08.2023 року, у зв’язку зі спливом трьохрічного терміну. Отже 26.08.2023 року закінчились повноваження даних присяжних.
     У відовідності до абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону, особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.
    Тобто, якщо у 2023 році присяжні приймали участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи та не подали за вказаний період декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, Вам необхідно до 1 квітня 2024 року подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2023 рік (щорічну (після звільнення)).
    З роз’ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунку) можна ознайомитись на вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції, за посиланням: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/.
   Одночасно звертаємо увагу, що за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування передбачено адміністративну відповідальність (ст.172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення), умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей – кримінальну відповідальність (ст. 366-2 Кримінального кодексу України), умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ст. 366-3 Кримінального кодексу України).