flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення про обов'язок державних службовцыв подати декларації

22 грудня 2023, 10:05

      Тлумацький районний суд Івано-Франківської області повідомляє, що відповідно частини 1 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції», особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.
      Згідно вимог даного Закону, особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.
      Указом Перезидента України від 24.02.2022 № 64/2022 введено воєнний стан в Україні, який продовжено до 14 лютого 2024 року.
      У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні термін подачі декларації був визначений протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи.
     Однак, згідно з Законом України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», який набув чинності 12 жовтня 2023 року, особи, які у 2022-2023 роках не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до статті 45 цього Закону, і кінцевий строк для подання яких настав до дня набрання чинності даним законом подають такі декларації не пізніше 31 січня 2024 року, а за 2023 рік у звичний для всіх декларантів строк – до 1 квітня 2024 року.
     З роз’ясненням щодо заповнення декларацій можна ознайомитися за посиланням: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/.
    Одночасно звертаємо увагу, що за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування передбачено адміністративну відповідальність (ст.172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення), умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей – кримінальну відповідальність (ст. 366-2 Кримінального кодексу України), умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ст. 366-3 Кримінального кодексу України).