flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз комунікаційної діяльності Тлумацького районного суду Івано-Франківської області за 2018 рік

28 березня 2019, 09:02

Довіра громадськості до судової влади має важливе значення як гарант ефективної роботи судової системи. Рівень такої довіри свого роду – це показник ефективності судочинства. Тому, вже тривалий час, одним з головних напрямків роботи Тлумацького районного суду Івано-Франківської області (далі – суд) є налагодження комунікаційної діяльності, направленої на формування позитивного іміджу суду, з метою зміцнення авторитету судової влади в цілому.

Пріоритетними в цьому напрямку є популяризація роботи суду, взаємодія суду зі ЗМІ, проведення просвітницької роботи серед громадян міста, робота з кадрами з метою підвищення культури спілкування та якості обслуговування громадян.

З метою виявлення позитивних результатів, наявність успіхів чи навпаки – недоліків,  та на виконання плану роботи і аналізується комунікаційна діяльність суду за 2018 рік.

Напрямок: відкритість суду та висвітлення його роботи

Метою комунікаційної діяльності є інформування суспільства про діяльність суду шляхом оприлюднення інформації на офіційному веб-сайті суду та сторінці суду у соціальній мережі Facebook, висвітлення діяльності суду в засобах масової інформації для населення та формування позитивного іміджу суду.

Особа, на яку покладено обов’язки прес-секретаря суду, виконує функції забезпечення зв’язків із громадянами та ЗМІ, що поступово набувають системного характеру. Щоденно здійснюється моніторинг висвітлення діяльності суду в ЗМІ. На офіційному веб-сайті суду оприлюднюється інформація про заходи, які проводить суд, а також ті, в яких беруть участь судді та працівники аппарату суду. Особа, на яку покладено обов’язки прес-секретаря суду, опрацьовує в установленому порядку запити та звернення представників ЗМІ, забезпечує підготовку і поширення матеріалів про діяльність суду у ЗМІ, направляє у відповідні видання офіційні заяви, спростування, роз’яснення у зв’язку з публікаціями про діяльність суду.

Цільовими аудиторіями, на які направлені заходи, є кількість осіб, які отримали ключове повідомлення в рамках комунікаційної кампанії суду.

Особою, на яку покладено обов’язки прес-секретаря суду, висвітлюються новини на власній веб-сторінці. Так, протягом 2018 року на сайті суду оперативно та систематично висвітлювалась  інформація, здійснювалось анонсування розгляду справ, які становлять суспільний інтерес, результати їх розгляду.

Також, суд висвітлює свою діяльність у соціальній мережі Facebook, де постійно оновлюється інформація з метою забезпечення двобічної комунікації, надана можливість відвідувачам сторінки суду у соціальній мережі коментувати новини та дописи.

У приміщенні суду розміщено інформаційні стенди, на яких висвітлюється інформація для відвідувачів суду, які мають можливість ознайомитися зі списками справ, призначених до розгляду, ставками судового збору, платіжними реквізитами, зразками документів.

Суд прагне відкритості своєї роботи, веде планову та системну комунікаційну діяльність у таких напрямках:

Внутрішній напрямок включає в себе  роботу з суддями та працівниками апарату суду щодо вдосконалення їх професійних та комунікативних навиків, облаштування приміщення суду з метою забезпечення його інформаційної насиченості, підвищення комфортності для  відвідувачів і роботи працівників суду.

Зовнішній напрямок – це інформування суспільства про роботу суду, налагодження зацікавленого діалогу з громадськістю та ЗМІ, залучення науковців до обговорення проблем судочинства, залучення студентів та молодих фахівців до проходження практики та стажування у суді.

Планування комунікаційних заходів здійснюється з урахуванням результатів опитування громадян, яке було проведено серед відвідувачів суду в 2018 році, щодо отримання незалежної оцінки діяльності суду, аналізу доступності правосуддя для громадян.

 

Напрямок: проведення просвітницької роботи

 

В суді проведено «День відкритих дверей», який включав: ознайомчу лекцію, екскурсію приміщенням суду, відвідування судових засідань, спілкування з керівництвом суду, тощо. Такі заходи сприяють обізнаності громадян з специфікою роботи суду та його структурою, слугують підґрунтям для правової грамотності й культури серед населення, а підростаючому поколінню, яке на даний час перебуває у пошуку майбутньої професії, такий захід, як ознайомлення з роботою суду, спілкування з суддями та працівниками апарату суду допоможе зробити правильний життєвий вибір і сформулювати для себе об’єктивне ставлення до професії юриста.                                                                                            

Перед кожним Тижнем права судом розробляється План заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права. Такі заходи проводились в суді у грудні 2018 року.

В якості слухачів учні Тлумацької гімназії прийняли участь у розгляді кримінального провадження у відкритому судовому засіданні, по закінченні якого, ознайомилися з роботою суду.

У жовтні 2018 року судом було оголошено конкурс  дитячого малюнка, на тему: «Яким я бачу суд», що проводився за ініціативою суду в рамках відзначення Всеукраїнського тижня права.  Конкурс малюнків проводився серед учнів 4-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів міста Тлумача та Тлумацького району Івано-Франківської області. Про даний конкурс було розміщено оголошення на веб-сайті суду, на  сторінці суду у Facebook та направлені листи-звернення директору Тлумацької  ЗОШ І-ІІІ ступенів, директору Тлумацької гімназії І-ІІІ ступенів, міському голові Тлумацької міської ради об’єднаної територіальної громади Тлумацького району Івано-Франківської області, директору Тлумацької спеціальної школи-інтернат, начальнику відділу освіти  Тлумацької РДА з метою донесення інформації про конкурс для учнів шкіл та гімназії.

11 грудня 2018 року  проведено День відкритих дверей. На початку зустрічі з учнями було проведено оглядову екскурсію по робочих кабінетах працівників суду, залів судових засідань та до конвойної кімнати. Учні мали змогу поспілкуватися з працівниками апарату суду з питань діяльності суду.

Судді розповіли учням про здійснення судочинства в цілому та ознайомили з особливостями розгляду справ щодо неповнолітніх осіб. Також надали корисні поради та настанови, що у майбутньому стануть їм у нагоді.

Відвідувачів суду ознайомлено з специфікою діяльності роботи апарату суду та інноваційними підходами до роботи.

На завершення даного заходу нагороджено призерів дитячого конкурсу на кращий малюнок, на тему: «Яким я бачу суд» нагороджено грамотами та вручено призи. Всі учасники отримали заохочувальні подарунки.  

Крім того, новини оприлюднені на офіційному себ-сайті суду та висвітлювалися у ЗМІ.

 

Напрямок: оцінювання якості роботи суду

Вдосконалення судової системи належить до пріоритетних знань в становленні демократії в українському суспільстві. Лише покращуючи розуміння реальної ситуації в судах, стану відносин судової системи та суспільства, можна досягти суттєвого покращення ефективності судочинства, зміцнення довіри до суду в українському суспільстві. Власне цим і пояснюється необхідність використання у адмініструванні судової діяльності методів оцінювання якості роботи суду.

В рамках відзначення 10-14 грудня 2018 року Всеукраїнського тижня права, відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2018 року № 681- р., Указу Президента України від 08 грудня 2008 року «1149 «Про всеукраїнський тиждень права», в суді відбулось опитування громадян – відвідувачів суду щодо отримання незалежної оцінки діяльності суду, аналізу доступності правосуддя для громадян, розроблення рекомендацій для вирішення проблемних питань і удосконалення діяльності суду, за допомогою анонімного анкетування.

На веб-сайті суду, на сторінці Facebook та на інформаційних стендах суду були розміщені оголошення про заплановане опитування відвідувачів, роздруковано анкети, у вестибюлі суду розміщено скриньку для заповнених анкет.

В опитуванні прийняв участь 71 респондент.

Слід зазначити, що в данному опитуванні при оцінюванні рівня якості роботи суду застосовувався комплексний підхід, суть якого полягала в розкладанні поняття «якість» на такі виміри:

  • зручність умов перебування в суді;
  • чистота приміщень суду;
  • повнота, якість та доступність інформації для відвідувачів суду;
  • ефективність організації роботи суду (дотримання строків та процедур розгляду справ; вчасність, з урахуванням поштового перебігу, надіслання судом повідомлень про розгляд справ; обґрунтованість перенесення судових засідань; додержання графіків судових засідань щодо часу слухання справ тощо);
  • надання повної та ясної інформації;
  • розгляд справ в суді, строки розгляду;
  • відношення працівників суду до громадян;
  • безперешкодне потраплення до приміщення суду і користування послугами суду людьми з інвалідністю чи інших маломобільних груп населення;
  • зміни, які необхідні для покращення роботи суду.

Як показали результати анкетування, учасники анкетування задоволені роботою суддів та працівників апарату суду, відзначили, що працівники суду ввічливі, доброзичливі, своєчасно та належно виконують свою роботу; зазначили умови перебування в суді – дуже зручними, а ставлення працівників апарату суду до відвідувачів – коректним та ввічливим; відмітили, що люди з інвалідністю та інші маломобільні групи населення можуть безперешкодно потрапити до приміщення суду і користуватися послугами суду.

Беззаперечним є той факт, що на оцінку якості роботи судової установи впливає і такий важливий чинник, як повнота, якість та доступність інформації для відвідувачів суду: інформаційні стенди, зрозумілість інформації щодо місця та часу проведення судових засідань, наявність зразків документів, а також наявність необхідної інформації на веб-сторінці суду.

Так, наявна в суді інформація задовольняє усіх респондентів: 71 громадянин оцінив наявність інформації в суді –  доступною.

Варто відмітити, що судом здійснюється наповнення інформацією своєї веб-сторінки на веб-порталі «Судова влада України» та сторінки Facebook і вся необхідна інформація є доступною для користувачів.

Отже, можна зробити висновок, що інформативна робота щодо діяльності суду ведеться на відмінному рівні.

Щодо оцінки ефективності організації роботи суду (дотримання строків та процедур розгляду справ, вчасність отримання повідомлень про розгляд справ), то 71 відвідувач оцінив на відмінно.

Запровадження та підтримання серед працівників суду традиції ввічливого та привітного спілкування з представниками сторін та іншими відвідувачами, а також щирого бажання допомогти кожному, хто звертається з тих чи інших питань, в межах компетенції суду, – всі ці кроки впроваджуються в суді з метою створення суду для людей, для захисту їх прав, свобод та інтересів.

Сумлінність у роботі, дотримання високої культури спілкування та етикету, належний зовнішній вигляд є важливими складовими поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави під час виконання службових обов’язків, з урахуванням яких громадськість оцінює чесність, неупередженість та ефективність діяльності державної служби загалом і кожного державного службовця, зокрема.

Підсумовуючи викладене, можна дійти висновку, що організація роботи суду здійснюється в цілому на високому рівні. Отримані показники є стимулом для подальшого удосконалення діяльності суду, оскільки необхідно завжди прагнути здобувати кращих результатів у роботі, а не залишитися на досягнутому рівні.

Напрямок: підвищення кваліфікації та культури спілкування

В суді підвищення кваліфікації проходять як судді, так і працівники апарату суду.            За планом та за ініціативою керівництва суду проводяться заняття з працівниками суду щодо вивчення нового та діючого законодавства, приділяється увага вивченню етичних норм поведінки, проведенню соціально-психологічних тренінгів з метою уникнення конфліктних ситуацій при спілкуванні з громадянами.                            

Питання щодо етики поведінки та спілкування працівників суду з відвідувачами тримається під постійним контролем керівництва суду, піднімається та обговорюється на оперативних нарадах, проводяться відповідні заняття як для працівників апарату суду, так і для суддів.

Напрямок: повнота та ясність інформації про роботу суду

З метою належного інформування відвідувачів суду в приміщенні суду на І поверсі розміщені інформаційні стенди, на яких висвітлено: графік прийому громадян керівництвом суду, режим роботи суду, списки справ, призначених до розгляду, бланк інформаційного запиту, реквізити для сплати судового збору, реквізити для сплати штрафу та витяги із Закону України «Про судовий збір», правила прийому громадян, зразки заяв та інша корисна інформація, яка може стати в пригоді під час перебування в суді.

Одним з головних ресурсів комунікативних технологій є веб-сторінка суду на порталі «Судова влада», що дозволяє розмістити, на відміну від інформаційних стендів, безліч корисної та цікавої інформації чи посилань для громадян, що і було враховано при її наповненні. Зокрема, користуючись веб-сторінкою суду, можна скористатись калькулятором судового збору, отримати інформацію щодо роботи суду (історія суду, керівництво, графік прийому громадян, телефонний довідник та ін.), про порядок звернення до суду, щодо доступу до публічної інформації, зразки процесуальних заяв, про справи, призначені суддям автоматизованою системою, справи, призначені до розгляду на поточну дату та справи, направлені до апеляційного суду, інформацію про справи, які становлять суспільний інтерес та безліч іншої корисної інформації.                                    

Велику увагу слід звернути на забезпечення двобічної комунікації: можливість коментувати новини та дописи на сторінці суду в соціальній мережі Facebook, де постійно висвітлюється актуальна та корисна для громадян інформація.

Напрямок: доступність суду

Велику увагу в цьому році судом було приділено покращенню доступу до правосуддя для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.            

Керівництво суду вжило всіх можливих заходів щодо покращення рівня доступу до правосуддя: в суді зроблено залу судових засідань для маломобільних груп населення. Також, вхід до суду облаштований пандусом, який відповідає вимогам, кнопкою виклику, табличками з шрифтом «Брайля».                                                                                                                    

В суді періодично проводяться навчання для суддів та працівників апарату суду щодо етики поведінки з людьми з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Слід зазначити, що у 2018 році вчинено ряд ціленаправлених дій щодо покращення доступу до правосуддя маломобільних груп населення і робота в цьому напрямку не припиняється.

 

Особа, на яку покладено обов’язки прес-секретаря суду, у 2018 році :

 

-    провела опитування громадян з приводу якості роботи суду та визначення рівня довіри до суду;

- спільно з керівником апарату суду організувала та провела конкурс дитячого малюнка, на тему: «Яким я бачу суд», після проведення якого відбулось нагородження грамотами,  вручення призів та заохочувальних подарунків;         

- висвітлювала інформацію про діяльність суду на офіційному веб-порталі «Судова влада України», сторінці суду у Facebook та у ЗМІ;                       

- спільно з керівництвом суду провели День відкритих дверей;

- спільно з керівництвом суду організувала та провела зустріч з учнями Тлумацької гімназії;

- проводила оновлення інформаційних стендів у приміщенні суду (січень-грудень 2018 року).

 

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області – відкритий для громадськості, працює по принципу комунікувати першими та бути головним джерелом новин. Варто відзначити, що суд ефективно працював у напрямку підвищення обізнаності громадськості, довіри до суду та формування позитивного іміджу судової влади. 

 

 

Консультант суду,                                                                                                           

особа на яку покладено обов’язки

прес-секретаря цього ж суду                                                                                О.М. Риндич