flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз комунікаційної діяльності Тлумацького районного суду Івано-Франківської області за 2023 рік

16 січня 2024, 15:36

Аналіз комунікаційної діяльності

Тлумацького районного суду Івано-Франківської області за 2023 рік

 

Довіра громадськості до судової влади має важливе значення як гарант ефективної роботи судової системи. Рівень такої довіри – це свого роду показник ефективності судочинства. Тому, вже тривалий час одним з головних напрямків роботи Тлумацького районного суду Івано-Франківської області є налагодження комунікаційної діяльності, направленої на формування позитивного іміджу суду, з метою зміцнення авторитету судової влади в цілому. Пріоритетними в цьому напрямку є популяризація роботи суду, взаємодія суду зі ЗМІ, проведення просвітницької роботи серед громадян міста, робота з кадрами з метою підвищення культури спілкування та якості обслуговування громадян.

З метою виявлення позитивних результатів, наявність успіхів чи навпаки – недоліків, та на виконання Плану комунікаційних заходів Тлумацького районного суду Івано-Франківської області на 2023 рік і аналізується комунікаційна діяльність цього ж суду за вказаний рік.

 

Напрямок: відкритість суду та висвітлення його роботи

 

Метою комунікаційної діяльності є інформування суспільства про діяльність суду шляхом оприлюднення інформації на офіційному вебсайті суду та сторінці суду у соціальній мережі Facebook, висвітлення діяльності суду в засобах масової інформації для населення та формування позитивного іміджу суду.

Головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення роботи суду, особа, відповідальна за ведення комунікаційної діяльності суду, Світлана КРУХОВСЬКА виконує функції забезпечення зв’язків із громадянами та ЗМІ, що поступово набувають системного характеру. Щоденно здійснюється моніторинг висвітлення діяльності суду в ЗМІ.          

Систематично на офіційному вебсайті суду оприлюднюється інформація про заходи, які проводить суд, а також ті, в яких беруть участь судді та працівники апарату суду. Головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення роботи суду, особа, відповідальна за ведення комунікаційної діяльності суду, Світлана КРУХОВСЬКА опрацьовує в установленому порядку запити та звернення представників ЗМІ, забезпечує підготовку і поширення матеріалів про діяльність суду у ЗМІ. Цільовими аудиторіями, на які направлені заходи, є особи, які отримали ключове повідомлення в рамках комунікаційної кампанії суду.

Головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення роботи суду, особа, відповідальна за ведення комунікаційної діяльності суду, Світлана КРУХОВСЬКА готує новини для висвітлення на вебсайті суду у складі вебпорталу «Судова влада України» та у соціальній мережі Facebook.

У приміщенні суду розміщено інформаційні стенди, на яких висвітлюється інформація для відвідувачів суду, які мають можливість ознайомитися зі списками справ, призначених до розгляду, ставками судового збору, платіжними реквізитами, зразками документів, правилами прийому громадян керівництвом суду, графіком прийому громадян керівництвом суду, розміщенням службових кабінетів.

 Суд прагне відкритості в своїй роботі, веде планову та системну комунікаційну діяльність у наступних напрямках.

Внутрішній напрямок включає в себе роботу з суддями та працівниками апарату суду щодо вдосконалення їх професійних та комунікативних навиків, облаштування приміщення суду з метою забезпечення його інформаційної насиченості, підвищення комфортності для   відвідувачів і працівників суду.

Зовнішній напрямок – це інформування суспільства про роботу суду, налагодження зацікавленого діалогу з громадськістю та ЗМІ, залучення науковців до обговорення проблем судочинства, залучення студентів та молодих фахівців до проходження практики та стажування у суді.

Планування комунікаційних заходів здійснюється з урахуванням результатів опитування громадян, яке було проведено серед відвідувачів суду в 2023 році, щодо отримання незалежної оцінки діяльності суду, аналізу доступності правосуддя для громадян.
                              

Напрямок: проведення просвітницької роботи

 

  09 травня 2023 року в Тлумацькому районному суді Івано-Франківської організовно зустріч зі студентами Тлумацького фахового коледжу Львівського національного університету природокористування. В ході зустрічі студентів ознайомили з роллю суду у житті країни, завданнями, які покладені на судову гілку влади. Також студентам проведено екскурсію приміщенням суду. В ході проведеної екскурсії вони мали можливість оглянути робочі кабінети, ознайомитися із роботою працівників апарату суду. Окрім того, студенти мали можливість бути присутніми на розгляді кримінального провадження під головуванням судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Лілії МОТРУК.   

 

11 травня 2023 року головним спеціалістом відділу організаційного забезпечення роботи суду, особою, відповідальною за ведення комунікаційної діяльності суду, Світланою КРУХОВСЬКОЮ спільно із  інспектором сектору ювенальної превенції відділення поліції № 5 (м. Тлумач) РУП ГУНП в Івано-Франківської області Віталієм ЗВАРИЧЕВСЬКИМ проведено інформаційно-просвітницьку роботу серед студентів Тлумацького фахового коледжу Львівського національного університету природокористування.                                                                 

Тема даного заходу: «Насильство в умовах воєнного стану», оскільки війна внесла свої корективи у наше життя. Нажаль, кожен із нас по різному реагує на те, що відбувається в країні. Люди, перебуваючи у постійному стресі та страху, починають поводити себе не так, як зазвичай, і одним із цих наслідків є підвищення рівня насилля в сім’ях.                                                                                                                                       

Для кращого сприйняття студентами інформації, продемонстровано кілька відеоматеріалів, де чітко зображено приклади домашнього насильства. Також студенти дізналися про форми та види домашнього насильства, хто є учасниками домашнього насильства, права постраждалих осіб, заходи щодо протидії домашньому насильству та види відповідальності кривдників.            

                                                                                    

18 травня 2023 року проведено флешмоб із працівниками суду з нагоди Дня вишиванки. Адже вишиванка – це символ віри, надії, любові та нескореності українців. Святиня, що символізує звʼязок поколінь, духовно збагачує та єднає українців. Вона є одним із елементів нашої спадщини, символом волі та любові до України. Це наша культурна зброя, що обʼєднує кожного українця.

 

23 травня 2023 року в рамках заходу Всеукраїнського тижня права у суді відбулася зустріч працівників суду із ліцеїстами Тлумацького ліцею №1 Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області.

Гостинно зустріла ліцеїстів керівник апарату суду Леся ГРАБОВЕЦЬКА, яка розповіла про роботу суду,  щоб вони мали можливість зрозуміти, що таке суд, як він працює, а головне щоб ліцеїсти усвідомили, що суд є державною установою, до якої потрібно звертатись за захистом порушених прав.                                                                      

Також для ліцеїстів було проведено пізнавальну екскурсію приміщенням  суду, робочими кабінетами працівників суду, залами судового засідання, конвойної кімнати. Учні ліцею з’ясу­ва­ли, які са­ме міс­ця в за­лі су­до­во­го за­сі­дан­ня зай­ма­ють суд­ді та учас­ни­ки про­це­су, та­кож оз­найомилися з ро­бо­тою суд­дів та працівників апа­ра­ту су­ду.

Метою заходу стала популяризація, підвищення прозорості та загального рівня правової культури, а також побудова правового діалогу між представниками судової влади та учнями ліцею. 

 

09 червня 2023 року головним спеціалістом відділу організаційного забезпечення роботи суду, особою, відповідальною за ведення комунікаційної діяльності суду, Світланою КРУХОВСЬКОЮ проведено навчання з працівниками суду, на тему: «Мобінг на роботі: види та відповідальність». Основною метою навчання стало запобігання проявам мобінгу  в колективі.                                      

 

У період з 22 вересня 2023 року до 20 жовтня 2023 року в Тлумацькому районному суді Івано-Франківської області було оголошено конкурс дитячих малюнків, на тему: «Війна очима дітей; про біль, надію та перемогу». Даний захід було проведено задля моральної підтримки воїнів ЗСУ, розвитку почуття патріотизму та відповідальності за майбутнє своєї Держави, виявлення і підтримки здібних, обдарованих і талановитих дітей.  

У конкурсі взяли участь 106 ліцеїстів загальної та середньої освіти Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, Обертинської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області.

Конкурсні роботи-малюнки було розміщено на сторінці Тлумацького районного суду Івано-Франківської області в соціальній мережі «Фейсбук», де можна було переглянути малюнки та проголосувати за них.

15 листопада 2023 року голосування закінчилося і було обрано переможця. Ним став учень 5-В класу Тлумацького ліцею № 1 – Самборський Артем Володимирович.

Всі малюнки конкурсантів передано нашим волонтерам – Іванні Гордій та Мирославу Гордію, щоб вони, в свою чергу, передали їх незламним воїнам, нашим титанам, які захищають нашу Україну. 

 

 07 грудня 2023 року проведено флешмоб до Всесвітнього дня української хустки, до якого долучилися  працівниці Тлумацького районного суду Івано-Франківської області, традиційно одягнувши барвисті українські хустки, підкресливши свою чарівність та повагу до звичаїв та традицій.

Образ хустки у мистецтві нерозривно пов’язаний з образом жінки. Саме жінка стала втіленням духовної чистоти, людської ніжності, материнської теплоти, .

Хустка здавна відігравала магічну роль. Без минулого немає майбутнього.  Ми – українці – маємо пам’ятати нашу історію, звичаї, берегти їх і шанувати. І нехай хустка, як оберіг, зігріває наші душі й живе вічно, як наша невмируща Україна.

 

Напрямок: оцінювання якості роботи суду

 

Вдосконалення судової системи належить до пріоритетних знань в становленні демократії в українському суспільстві. Лише покращуючи розуміння реальної ситуації в судах, стану відносин судової системи та суспільства, можна досягти суттєвого покращення ефективності судочинства, зміцнення довіри до суду в українському суспільстві. Власне цим і пояснюється необхідність використання у адмініструванні судової діяльності методів оцінювання якості роботи суду.

З 25 квітня до 09 травня 2023 року в Тлумацькому районному суді проводиться зовнішнє опитування громадян – відвідувачів суду щодо якості та ефективності роботи суду за допомогою анкетування.                                                                                                               Опитування проводилося з метою розробки ефективних кроків щодо поліпшення якості роботи суду  та підвищення рівня довіри громадян до правосуддя. Отримана інформація  була  використана  для вирішення проблемних питань і удосконалення діяльності Тлумацького районного  суду Івано-Франківської області.

Всі бажаючі громадяни  змогли прийняти участь в опитуванні шляхом заповнення анкет, які знаходилися в приміщенні суду біля  «Єдиного вікна». Результати опитування розміщені на вебсайті суду у складі вебпорталу «Судова влада України» у розділі «Новини».               

З 20 червня до 05 липня 2023 року у Тлумацькому районному суді Івано-Франківської області проводилося анонімне  анкетне опитування суддів та працівників апарату суду, яке передбачене Планом комунікаційних заходів суду на 2023 рік.   

Опитування  проводилося  з  метою  отримання  інформації,  для  прийняття управлінських рішень та розробки планів дій, спрямованих на вдосконалення роботи суду, що допоможе усунути проблеми та недоліки як в організації роботи суду, так і в стосунках з відвідувачами суду.                                                       

 Отже, можна зробити висновок, що інформативна робота щодо діяльності суду ведеться на відмінному рівні.

 Запровадження та підтримання серед працівників суду традиції ввічливого та привітного спілкування з учасниками справ та іншими відвідувачами, а також щирого бажання допомогти кожному, хто звертається з тих чи інших питань, в межах компетенції суду, – всі ці кроки впроваджуються в суді з метою створення суду для людей, для захисту їх прав, свобод та інтересів.

 Сумлінність у роботі, дотримання високої культури спілкування та етикету, належний зовнішній вигляд є важливими складовими поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави під час виконання службових обов’язків, з урахуванням яких громадськість оцінює чесність, неупередженість та ефективність діяльності державної служби загалом і кожного державного службовця, зокрема.

 Підсумовуючи викладене, можна дійти висновку, що організація роботи суду відвідувачами суду оцінена на високому рівні. Отримані показники є стимулом для подальшого удосконалення діяльності суду, оскільки необхідно завжди прагнути здобувати кращих результатів у роботі, а не залишатися на досягнутому рівні.


            Напрямок: підвищення кваліфікації та культури спілкування

 

В суді підвищення кваліфікації проходять як судді, так і працівники апарату суду. За Планами роботи суду та за ініціативою керівництва суду проводяться заняття з працівниками суду щодо вивчення нового та діючого законодавства, приділяється увага вивченню етичних норм поведінки, проведенню соціально-психологічних тренінгів з метою уникнення конфліктних ситуацій при спілкуванні з громадянами та між працівниками суду.

Питання щодо етики поведінки та спілкування працівників суду з відвідувачами тримається під постійним контролем керівництва суду, піднімається та обговорюється на оперативних нарадах, проводяться відповідні заняття, як для працівників апарату суду, так і для суддів.

 

Напрямок: повнота та ясність інформації про роботу суду

 

З метою належного інформування відвідувачів суду, в приміщенні суду на першому поверсі розміщені інформаційні стенди, на яких висвітлено наступну інформацію: правила прийому громадян, графік прийому громадян керівництвом суду, режим роботи суду, списки справ, призначені до розгляду, бланк інформаційного запиту, реквізити для сплати судового збору, реквізити для сплати штрафу та витяги із Закону України «Про судовий збір», зразки заяв та інша корисна інформація, яка може стати в пригоді під час перебування в суді.

Одним з головних ресурсів комунікативних технологій є вебсторінка суду на порталі «Судова влада», що дозволяє розмістити, на відміну від інформаційних стендів, безліч корисної та цікавої інформації чи посилань для громадян, що і було враховано при її наповненні.

Зокрема, користуючись вебсторінкою суду, можна скористатись калькулятором судового збору, отримати інформацію щодо роботи суду (історія суду, керівництво, графік прийому громадян, телефонний довідник та ін.), про порядок звернення до суду, щодо доступу до публічної інформації, шаблони зразків процесуальних заяв, інформацію про справи, розподілені між суддями автоматизованою системою, справи, призначені до розгляду на поточну дату та справи, направлені до апеляційного суду, інформацію про справи, які становлять суспільний інтерес та безліч іншої корисної інформації.

Велику увагу слід звернути на забезпечення двобічної комунікації – можливість коментувати новини та дописи на сторінці суду в соціальній мережі Facebook, де постійно висвітлюється актуальна та корисна для громадян інформація щодо роботи суду.

 

Напрямок: доступність суду

 

Керівництвом суду вжито всіх можливих заходів щодо покращення рівня доступу до правосуддя. В суді облаштовано залу судових засідань для маломобільних груп населення.  

Вхід до суду облаштований пандусом, кнопкою виклику, табличками з шрифтом «Брайля». Також, в приміщенні Тлумацького районного суду Івано-Франківської області облаштовано санітарну кімнату, яку пристосовано для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

В суді періодично проводяться навчання для суддів та працівників апарату суду щодо етики поведінки з людьми з інвалідністю та іншими маломобільними групами населення.    

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області – відкритий для громадськості, працює по принципу: комунікувати першими та бути головним джерелом новин.

Варто відзначити, що суд ефективно працював у напрямку підвищення обізнаності громадськості, довіри до суду та формування позитивного іміджу судової влади.