flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз комунікаційної діяльності Тлумацького районного суду Івано-Франківської області за 2021 рік

17 січня 2022, 14:34

КОМУНІКАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

 

Довіра громадськості до судової влади має важливе значення як гарант ефективної роботи судової системи. Рівень такої довіри – це свого роду показник ефективності судочинства. Тому, вже тривалий час одним з головних напрямків роботи Тлумацького районного суду Івано-Франківської області є налагодження комунікаційної діяльності, направленої на формування позитивного іміджу суду, з метою зміцнення авторитету судової влади в цілому. Пріоритетними в цьому напрямку є популяризація роботи суду, взаємодія суду зі ЗМІ, проведення просвітницької роботи серед громадян міста, робота з кадрами з метою підвищення культури спілкування та якості обслуговування громадян.
З метою виявлення позитивних результатів, наявність успіхів чи навпаки – недоліків, та на виконання плану роботи і аналізується комунікаційна діяльність суду за 2021 рік.


Напрямок: відкритість суду та висвітлення його роботи

 

Метою комунікаційної діяльності є інформування суспільства про діяльність суду шляхом оприлюднення інформації на офіційному вебсайті суду та сторінці суду у соціальній мережі Facebook, висвітлення діяльності суду в засобах масової інформації для населення та формування позитивного іміджу суду.

Консультант суду виконує функції забезпечення зв’язків із громадянами та ЗМІ, що поступово набувають системного характеру. Щоденно здійснюється моніторинг висвітлення діяльності суду в ЗМІ.          

Систематично на офіційному вебсайті суду оприлюднюється інформація про заходи, які проводить суд, а також ті, в яких беруть участь судді та працівники апарату суду. Консультант суду опрацьовує в установленому порядку запити та звернення представників ЗМІ, забезпечує підготовку і поширення матеріалів про діяльність суду у ЗМІ. Цільовими аудиторіями, на які направлені заходи, є особи, які отримали ключове повідомлення в рамках комунікаційної кампанії суду. Консультантом суду висвітлюються новини на вебсторінці суду. Протягом 2021 року на сайті суду оперативно та систематично висвітлювалась  зазначена інформація.

Також, суд висвітлює свою діяльність у соціальній мережі Facebook, де постійно оновлюється інформація з метою забезпечення двобічної комунікації, надана можливість відвідувачам сторінки суду у соціальній мережі коментувати новини та дописи.

У приміщенні суду розміщено інформаційні стенди, на яких висвітлюється інформація для відвідувачів суду, які мають можливість ознайомитися зі списками справ, призначених до розгляду, ставками судового збору, платіжними реквізитами, зразками документів, правилами прийому громадян керівництвом суду, графіком прийому громадян керівництвом суду, розміщенням службових кабінетів.

Суд прагне відкритості в своїй роботі, веде планову та системну комунікаційну діяльність у наступних напрямках.

Внутрішній напрямок включає в себе роботу з суддями та працівниками апарату суду щодо вдосконалення їх професійних та комунікативних навиків, облаштування приміщення суду з метою забезпечення його інформаційної насиченості, підвищення комфортності для   відвідувачів і працівників суду.

Зовнішній напрямок – це інформування суспільства про роботу суду, налагодження зацікавленого діалогу з громадськістю та ЗМІ, залучення науковців до обговорення проблем судочинства, залучення студентів та молодих фахівців до проходження практики та стажування у суді.

Планування комунікаційних заходів здійснюється з урахуванням результатів опитування громадян, яке було проведено серед відвідувачів суду в 2021 році, щодо отримання незалежної оцінки діяльності суду, аналізу доступності правосуддя для громадян.
                              

Напрямок: проведення просвітницької роботи

 

З метою формування позитивного іміджу Тлумацького районного суду Івано-Франківської області, поглиблення обізнаності широкої громадськості з діяльністю суду, роботою суддів та працівників апарату суду, з метою побудови ефективних взаємовідносин із цільовою аудиторією, підвищення обізнаності обізнаності громадян про місію суду, у Тлумацькому районному суді Івано-Франківської області організовано та проведено ряд просвітницьких заходів.

23 квітня 2021 року спільно із працівниками Служби судової охорони у Івано-Франківській області проведено Всесвітній День довкілля. Адже спільними зусиллями можна досягти позитивних результатів і здоров’я наступних поколінь! Чисте довкілля – це обов’язок кожного. 

19 травня 2021 року проведено правовий урок для учнів 3‑А класу  Тлумацького ліцею № 1 Тлумацької міської ради Івано‑Франківського району Франківської області на тему: «Права та обов’язки  дітей в Україні». Метою заходу було ознайомлення дітей з їхніми правами та обов’язками задля виховання інтересу до правових знань та формування правової культури.                                                                  

Задля формування правової культури та підвищення правової свідомості у підростаючого покоління, розкриття творчих здібностей у дітей, 18 жовтня 2021 року оголошено конкурс дитячих малюнків на тему: «Суддя очима дітей».            

Участь у конкурсі приймали учні закладів загальної та середньої освіти Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області.                                            21 жовтня 2021 року проведено спільно із головним юристом відділу «Тлумацьке б’юро правової допомоги Івано-Франківсього МЦ БВПД» виховний захід для студентів другого курсу Тлумацького коледжу Львівського національного аграрного університету, на тему: «Протидія домашньому насильству».

Даний захід проводився задля формування у студентів свідомості щодо неприпустимості насильства.                                                              

Підтримуючи звичаї та обряди свого народу, працівниці Тлумацького районного суду Івано-Франківської області долучилися до святкування Дня української хустки 07 грудня 2021 року.                                                  

Також, 07 грудня 2021 року оголошено  результати переможців конкурсу дитячого малюнку «Суддя очима дітей».                                                                                                                     15 грудня 2021 року, в день професійного свята – Дня працівників суду, в приміщенні Тлумацького районного суду Івано-Франківської області, проведено урочисте нагородження переможців конкурсу малюнків на тему: «Суддя очима дітей», в якому брали участь діти різної вікової категорії та з різних навчальних закладів.

 

Напрямок: оцінювання якості роботи суду

 

Вдосконалення судової системи належить до пріоритетних знань в становленні демократії в українському суспільстві. Лише покращуючи розуміння реальної ситуації в судах, стану відносин судової системи та суспільства, можна досягти суттєвого покращення ефективності судочинства, зміцнення довіри до суду в українському суспільстві. Власне цим і пояснюється необхідність використання у адмініструванні судової діяльності методів оцінювання якості роботи суду.

  З 20 до 28 липня 2021 року в Тлумацькому районному суді Івано-Франківської області проведено анонімне опитування  громадян – відвідувачів суду щодо якості та ефективності роботи суду.  Опитування  було добровільним і покликане вивчити думку громадян щодо організації роботи Тлумацького районного суду Івано-Франківської області задля  підвищення рівня громадської довіри до суду.             

З 20 липня 2021 до 05 серпня 2021 року у Тлумацькому районному суді Івано-Франківської області проведено  внутрішнє анонімне опитування суддів та працівників апарату суду згідно Комунікаційного плану суду на 2021 рік.                                        

Опитування проводилося з метою отримання інформації для прийняття управлінських рішень та розробки планів дій, спрямованих на вдосконалення роботи суду, а саме: забезпечення належних умов праці, підвищення ефективності використання наявних ресурсів, покращення матеріально-технічного забезпечення роботи суду, підвищення ефективності управління судом та ефективності кадрової політики і роботи.

Як показали результати анкетування, учасники анкетування задоволені роботою суддів та працівників апарату суду, відзначили, що працівники суду ввічливі, доброзичливі, своєчасно та належно виконують свою роботу; визначили умови перебування в суді як дуже зручні, а ставлення працівників апарату суду до відвідувачів – коректним та ввічливим; відмітили, що люди з інвалідністю та інші маломобільні групи населення можуть безперешкодно потрапити до приміщення суду і користуватися послугами суду.
Беззаперечним є той факт, що на оцінку якості роботи судової установи впливає і такий важливий чинник, як повнота, якість та доступність інформації для відвідувачів суду: інформаційні стенди, зрозумілість інформації щодо місця та часу проведення судових засідань, наявність зразків документів, наявність необхідної інформації на вебсторінці суду, а також допомога працівників апарату суду у написанні відповідних заяв відвідувачами.

Так, наявна в суді інформація задовольняє усіх громадян та відвідувачів суду, тому наявність інформації в суді визначили як доступну.

Варто відмітити, що судом здійснюється наповнення інформацією своєї вебсторінки на вебпорталі «Судова влада України» та сторінки Facebook. Уся необхідна інформація на цих сторінках є доступною для користувачів.

Отже, можна зробити висновок, що інформативна робота щодо діяльності суду ведеться на відмінному рівні.

Запровадження та підтримання серед працівників суду традиції ввічливого та привітного спілкування з учасниками справ та іншими відвідувачами, а також щирого бажання допомогти кожному, хто звертається з тих чи інших питань, в межах компетенції суду, – всі ці кроки впроваджуються в суді з метою створення суду для людей, для захисту їх прав, свобод та інтересів.

Сумлінність у роботі, дотримання високої культури спілкування та етикету, належний зовнішній вигляд є важливими складовими поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави під час виконання службових обов’язків, з урахуванням яких громадськість оцінює чесність, неупередженість та ефективність діяльності державної служби загалом і кожного державного службовця, зокрема.

Підсумовуючи викладене, можна дійти висновку, що організація роботи суду відвідувачами суду оцінена на високому рівні. Отримані показники є стимулом для подальшого удосконалення діяльності суду, оскільки необхідно завжди прагнути здобувати кращих результатів у роботі, а не залишатися на досягнутому рівні.


Напрямок: підвищення кваліфікації та культури спілкування


В суді підвищення кваліфікації проходять як судді, так і працівники апарату суду. За планом та за ініціативою керівництва суду проводяться заняття з працівниками суду щодо вивчення нового та діючого законодавства, приділяється увага вивченню етичних норм поведінки, проведенню соціально-психологічних тренінгів з метою уникнення конфліктних ситуацій при спілкуванні з громадянами та між працівниками суду.

Питання щодо етики поведінки та спілкування працівників суду з відвідувачами тримається під постійним контролем керівництва суду, піднімається та обговорюється на оперативних нарадах, проводяться відповідні заняття як для працівників апарату суду, так і для суддів.

 

Напрямок: повнота та ясність інформації про роботу суду

 

З метою належного інформування відвідувачів суду, в приміщенні суду на першому поверсі розміщені інформаційні стенди, на яких висвітлено: графік прийому громадян керівництвом суду, режим роботи суду, списки справ, призначені до розгляду, бланк інформаційного запиту, реквізити для сплати судового збору, реквізити для сплати штрафу та витяги із Закону України «Про судовий збір», правила прийому громадян, зразки заяв та інша корисна інформація, яка може стати в пригоді під час перебування в суді. Одним з головних ресурсів комунікативних технологій є вебсторінка суду на порталі «Судова влада», що дозволяє розмістити, на відміну від інформаційних стендів, безліч корисної та цікавої інформації чи посилань для громадян, що і було враховано при її наповненні.

Зокрема, користуючись вебсторінкою суду, можна скористатись калькулятором судового збору, отримати інформацію щодо роботи суду (історія суду, керівництво, графік прийому громадян, телефонний довідник та ін.), про порядок звернення до суду, щодо доступу до публічної інформації, шаблони зразків процесуальних заяв, інформацію про справи, розподілені між суддями автоматизованою системою, справи, призначені до розгляду на поточну дату та справи, направлені до апеляційного суду, інформацію про справи, які становлять суспільний інтерес та безліч іншої корисної інформації.

Велику увагу слід звернути на забезпечення двобічної комунікації – можливість коментувати новини та дописи на сторінці суду в соціальній мережі Facebook, де постійно висвітлюється актуальна та корисна для громадян інформація щодо роботи суду.

 

Напрямок: доступність суду

 

Велику увагу судом приділено покращенню доступу до правосуддя для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Керівництвом суду вжито всіх можливих заходів щодо покращення рівня доступу до правосуддя. В суді облаштовано залу судових засідань для маломобільних груп населення.  

Вхід до суду облаштований пандусом, кнопкою виклику, табличками з шрифтом «Брайля». Також, в приміщенні Тлумацького районного суду Івано-Франківської області облаштовано санітарну кімнату, яку пристосовано для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

В суді періодично проводяться навчання для суддів та працівників апарату суду щодо етики поведінки з людьми з інвалідністю та іншими маломобільними групами населення.    

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області – відкритий для громадськості, працює по принципу: комунікувати першими та бути головним джерелом новин.

Варто відзначити, що суд ефективно працював у напрямку підвищення обізнаності громадськості, довіри до суду та формування позитивного іміджу судової влади.