flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навіть якщо житло чи земля мають іншого власника, це не дає права службовим особам входити на ці об’єкти без дозволу фактичного володільця за межами законних процедур – ВС

03 травня 2024, 13:40

     Службові особи міської ради та директор КП шляхом зняття загороджувальної сітки через сусіднє подвір’я незаконно проникли у володіння особи– садибу та протиправно провели огляд земельної ділянки – що вирішив Верховний Суд.

    Дії службових осіб, які були достеменно обізнані про перебування земельної ділянки у володінні потерпілого і після невдалих спроб отримати його дозвіл на огляд увійшли на подвір’я, зруйнувавши огорожу, та обстежили домогосподарство проти волі потерпілого, беззаперечно свідчать про спрямованість їхнього умислу на незаконне проникнення у володіння особи.

   Сам факт протиправного володіння особою житловим приміщенням або земельною ділянкою, навіть якщо вони мають іншого власника, не надає права нікому, у тому числі службовим особам, входити й оглядати ці об’єкти без дозволу фактичного володільця за межами встановлених законом процедур. Це підкреслив Верховний Суд у постанові від 12 березня 2024 року по справі №722/151/20.

   За посиланням:https://sud.ua/uk/news/publication/299712-dazhe-esli-zhile-ili-zemlya-imeyut-drugogo-sobstvennika-eto-ne-daet-prava-dolzhnostnym-litsam-vkhodit-na-eti-obekty-bez-razresheniya-fakticheskogo-vladeltsa-za-predelami-zakonnykh-protsedur-vs