flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала слідчого судді про арешт майна автоматично припиняє свою дію у разі закриття кримінального провадження постановою слідчого або прокурора – ВС

01 травня 2024, 11:38

      Ухвала суду, постановлена на підставі ч. 9 ст. 100 КПК після закриття кримінального провадження слідчим або прокурором, за якою вирішено питання про долю речових доказів і документів, може бути оскаржена як у апеляційному, так і у касаційному порядку – ОП ККС ВС.

      У разі закриття кримінального провадження постановою слідчого або прокурора, ухвала слідчого судді про накладення арешту на майно (речові докази) припиняє свою дію, з огляду на що припиняє свою дію і застосоване слідчим суддею позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування відповідним майном.

     Оскільки ухвала слідчого судді про скасування арешту майна, ухвалена після закриття слідчим кримінального провадження, не передбачена кримінальними процесуальними нормами, суд апеляційної інстанції позбавлений права відмовити в перевірці законності такого рішення. Право на апеляційне оскарження такого судового рішення підлягає забезпеченню. На цьому наголосила Об`єднана палата Касаційного кримінального суду у постанові від 15 квітня 2024 року по справі № 554/2506/22.

     За посиланням: https://sud.ua/uk/news/publication/299504-opredelenie-sledstvennogo-sudi-ob-areste-imuschestva-avtomaticheski-prekraschaet-svoe-deystvie-v-